Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Durerile în gât sunt cauzate de obicei de o infecție[1]; fie virală, fie bacteriană. Aproape 80% din toate durerile în gât sunt cauzate de o infecție virală și doar 20% de o infecție bacteriană[2].

Patru lucruri pe care trebuie să le știți despre infecțiile virale și bacteriene

  1. Faringele este expus la mii de virusuri infecțioase care circulă în aerul pe care îl respirăm
  2. Printre virusurile comune se numără rinovirusurile, virusurile gripale, coronavirusul și virusul sincițial respirator (RSV)
  3. Deoarece majoritate durerilor în gât sunt cauzate de virusuri, antibioticele reprezintă un tratament ineficient și, dacă sunt folosite inadecvat, pot să contribuie la dezvoltarea de către organisme a rezistenței  la orice tratament
  4. Cele mai comune bacterii ce cauzează dureri în gât recurente sau grave sunt streptococii din grupa A (GAS, 15-30 % dintre cazuri); aceștia sunt mai des întâlniți la copii și bebeluși

Atunci când inspirăm virusuri și bacterii, acestea pot să pătrundă prin bariera mucusului de protecție și să infecteze mucusul faringian. Patogenii apoi se multiplică și atacă țesutul din gât, ducând la inflamație și dureri în gât. Această inflamație face ca gâtul și cavitatea faringiană să pară roșii și să se contracte sau irite.

Infecția virală față de infecția bacteriană. Cunoașteți diferența

Durerile în gât cauzate de infecțiile virale și bacteriene au în comun multe simptome, de aceea poate să fie dificil de stabilit cauza și ulterior tratamentul. Majoritatea durerilor în gât (80%) sunt cauzate de virusuri și se ameliorează singure în 3-5 zile.

Cele mai comune simptome ale durerilor în gât cauzate de infecțiile virale și bacteriene sunt:

  • Dificultăți la înghițire 
  • Senzație de înțepături în gât
  • Gât uscat
  • Senzație de nod în gât
  • Noduli limfatici umflați (aceștia pot să fie simțiți în adâncitura dintre gât și maxilar)

Din păcate, nu puteți să diagnosticați singuri o infecție bacteriană. Pentru a afla dacă aveți o infecție bacteriană, vorbiți cu medicul de familie.

Pentru a distinge o infecție bacteriană de una virală, medicul poate să efectueze un test rapid care implică tamponarea gâtului. Aceasta va stabili cel mai potrivit tratament.

Tratarea infecțiilor virale și bacteriene ale gâtului

Tratarea unei infecții virale

Infecțiile virale sunt în principal eliminate de sistemul imunitar al corpului. Aceasta înseamnă că numai simptomele pot să fie tratate. Odihna și remediile populare, precum infuziile, compresele fierbinți și tratamentele locale, precum pastilele de supt și sprayurile sunt utile pentru tratarea infecției virale a gâtului. Produsele antiseptice vor ajuta, de asemenea, la eliminarea germenilor.

Strepsils are o gamă largă de produse care ajută la ameliorarea și tratarea simptomelor durerilor în gât. La primele semne de dureri în gât, vă recomandăm pastilele de supt Strepsils dureri în gât și tuse, deoarece oferă o acțiune antiseptică și ajută la calmarea durerii.

Dacă gâtul este extrem de dureros și inflamat, sprayul și pastilele de supt Strepsils Intensiv pot să ajute la calmarea durerii și a inflamației. Ambele produse sunt anti-inflamatorii, asigură calmarea durerii și reducerea inflamației. În special sprayul pentru gât are un efect de lungă durată, reducând durerea și inflamația pentru până la 6 ore.

Tratarea unei infecții bacteriene
Infecțiile bacteriene ușoare pot să fie tratate în același mod, deoarece sistemul imunitar al organismului poate să lupte de obicei singur împotriva bacteriilor.

Pentru cazurile mai grave, medicii vor prescrie de obicei antibiotice (medicamente dezvoltate special pentru a combate bacteriile). Bazați-vă pe judecata medicului și nu cereți antibiotice. Dacă vi s-a prescris un tratament cu antibiotice, folosiți-le responsabil până la terminarea tratamentului.

Utilizarea inadecvată a antibioticelor promovează dezvoltarea rezistenței bacteriilor și posibil a organismelor multirezistente.

Prevenirea durerilor în gât

Acestea sunt lucrurile pe care puteți să le faceți pentru a vă întări sistemul imunitar și a reduce posibilitatea de a avea dureri în gât:

  • O dieta echilibrată compusă din mai multe fructe și legume (cel puțin cinci mese pe zi)
  • Somnul din timpul nopții – cele mai multe persoane au nevoie de 7-9 ore
  • Exerciții fizice regulate, de preferat afară
  • Nu fumați – activ sau pasiv
  • Beți multe lichide pentru a menține gâtul lubrifiat
  • Atunci când sunteți în spații închise, evitați curentul și aerul condiționat, dacă este posibil, și folosiți un umidificator
Bibliografie
  1. Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8