Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Durerile în gât pot să fie cauzate de mulți factori, inclusiv cauze de mediu și infecții.

Aerul pe care îl respirăm afectează direct sănătatea gâtului[1]. Poate să conțină poluanți, alergeni din mediu, bacterii sau virusuri. Pentru a-l proteja de infecții, gâtul este acoperit cu un strat de mucus ce menține lubrifiate membranele faringiene. Acest strat de mucus conține celule imune, enzime și anticorpi care asigură apărarea împotriva corpurilor străine. Atunci când apărarea gâtului este compromisă, factorii de mediu și germenii pot să producă dureri mari în gât.

Printre cele mai comune cauze de mediu ale durerilor în gât se numără:

Calitatea aerului
Modificările legate de temperatura și umiditatea aerului pot să aibă un impact asupra stratului de protecție al mucusului din gât și să rezulte în iritația gâtului. În special aerul rece și uscat afectează procesul de auto-curățare a tractului respirator prin uscarea acestuia și compromiterea barierei de protecție. Aceasta compromite mecanismele de apărare din gât și crește probabilitatea de apariție a unei infecții. Modificările sezoniere ale temperaturii și umidității aerului nu sunt singurii vinovați, la fel de responsabile sunt și aparatele de aer condiționat.

Alergiile și febra fânului

Febra fânului cauzată de alergenii și polenul din aer poate, de asemenea, să contribuie la iritarea gâtului. Atunci când inspirați, aerul intră în tuburile bronșice și plămâni prin nas, gură și gât și polenul din aer poate să intre în contact cu mucoasele. Corpul elimină apoi histamină, care poate să cauzeze la unele persoane o senzație de mâncărime, înțepături sau furnicături în gât sau în cerul gurii sau în ochi și în nas. În general, febra fânului este sezonieră, atingând un vârf la sfârșitul primăverii.

Fumatul activ și pasiv

Atunci când mucoasa faringiană este intactă, creează o barieră protectoare și oprește pătrunderea germenilor în țesutul gâtului. Expunerea la fum, activă sau pasivă, pentru o perioadă extinsă de timp poate să ducă la deteriorarea stratului de mucus din gât.
Important: Fumatul pasiv este potențial la fel de dăunător pentru gât ca fumatul activ. În ambele cazuri, aerul inhalat conține substanțe care sunt dăunătoare pentru bariera de mucus.
Poluarea din mediu
Particulele și poluanții proveniți din procesele industriale și trafic pot să ducă la inflamarea gâtului prin iritarea mucoasei și a celulelor care se află sub aceasta.

Infecțiile sezoniere cunoscute

Virusurile și bacteriile pot să afecteze stratul de mucus din gât prin penetrarea barierei protectoare și multiplicarea în interiorul acesteia. Aceasta duce ulterior la inflamație care rezultă în durere, umflarea și înroșirea gâtului.


Contactul social

Atunci când ne aflăm în apropierea altor persoane, există o posibilitate rezonabilă de a ne infecta cu virusurile și bacteriile pe care le poartă acestea. Vorbitul, țipatul și cântatul pot să elibereze picături în aer care conțin viruși și bacterii. Aceste acțiuni pot, de asemenea, să irite gâtul și să tensioneze corzile vocale și mușchii gâtului. Peste 100 de virusuri pot să ducă la o răceală. Cele mai multe dintre acestea sunt transmise prin picăturile infectate care ajung în aer, de obicei prin strănut sau tuse. Dacă sistemul imunitar este compromis, riscul de infecție este și mai mare. Germenii care duc la aceste boli pot să se găsească pe toate tipurile de suprafețe. De aceea, ar trebui să fiți în special atenți atunci când vă aflați în spații publice și să folosiți un șervețel de hârtie dacă trebuie să tușiți sau să strănutați, pentru a evita infectarea altor persoane.

Medicamente pentru calmarea durerilor în gât

Strepsils  are o gamă largă de produse care ajută la ameliorarea și tratarea simptomelor durerilor în gât. La primele semne de dureri în gât, vă recomandăm pastilele de supt Strepsils Miere și Lămâie deoarece oferă o acțiune antiseptică și ajută la calmarea durerii.

Dacă gâtul este extrem de dureros și inflamat, sprayul și pastilele de supt Strepsils Intensiv pot să ajute la calmarea durerii și a inflamației. Ambele produse sunt anti-inflamatorii, asigură calmarea durerii și reducerea inflamației. În special sprayul pentru gât are un efect de lungă durată, reducând durerea și inflamația pentru până la 6 ore. 

Când că ar trebui să consult medicul în legătură cu durerile în gât?

De cele mai multe ori, durerile în gât se vindecă de la sine, iar durerea poate să fie calmată cu remedii populare și alte tratamente locale. Dacă simptomele persistă, nu se ameliorează sau se acutizează, consultați medicul de familie. Iată câteva aspecte de urmărit:

  • Simptomele dumneavoastră se agravează sau nu se ameliorează după 3 zile, chiar și după ce ați încercat să calmați durerile în gât
  • Printre simptomele dumneavoastră se numără respirația greoaie, dificultățile la respirat sau mari dificultăți la înghițire
  • Aveți frecvent dureri în gât
  • Aveți temperatură ridicată

Prevenirea durerilor în gât

Acestea sunt lucrurile pe care puteți să le faceți pentru a vă întări sistemul imunitar și a reduce posibilitatea de a avea dureri în gât:

  • O dieta echilibrată compusă din mai multe fructe și legume (cel puțin cinci mese pe zi)
  • Somnul din timpul nopții – cele mai multe persoane au nevoie de 7-9 ore
  • Exerciții fizice regulate, de preferat afară
  • Nu fumați – activ sau pasiv
  • Beți multe lichide pentru a menține gâtul lubrifiat
  • Atunci când sunteți în spații închise, evitați curentul și aerul condiționat, dacă este posibil, și folosiți un umidificator
Bibliografie