Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Ca substanțe care apar în mod natural, antibioticele pot să omoare bacteriile sau să inhibe reproducerea acestora.

Această descoperire a schimbat cursul medicinei.

Antibioticele sunt substanțe naturale construite din micro-organisme, precum bacteriile și anumite tipuri de fungi. În lupta lor pentru existență, aceste micro-organisme folosesc antibioticele drept arme de distrugere a altor micro-organisme. Cercetătorul scoțian, Alexander Fleming, a descoperit această proprietate la sfârșitul anilor 1920 și a folosit-o în beneficiul oamenilor. Prin experimentele sale, a descoperit că antibioticele pot să distrugă și bacterii patogene din organismul său. Descoperirea sa a primit numele de penicilină; primul antibiotic ce a reușit să trateze cu succes o infecție bacteriană la oameni.

Diversele moduri în care funcționează antibioticele

Diferitele antibiotice pot să aibă efecte complet diferite asupra bacteriilor. Aceasta se datorează în mare parte felului în care sunt preparate.

  • Efectul bactericid distruge bacteriile.
  • Efectul bacteriostatic inhibă reproducerea bacteriană atât de tare încât sistemul nostru imunitar poate să lupte singur contra patogenului. Există o diferență fundamentală între antibioticele cu spectru îngust, care sunt eficiente numai împotriva a câteva tipuri de bacterii și antibioticele cu spectru larg, care sunt eficiente împotriva mai multor tipuri de bacterii.

Antibioticele nu sunt dăunătoare pentru oameni întrucât nu distrug celulele umane. Însă, pot să dea naștere mai multor reacții adverse. Antibioticele duc de multe ori la boli ale stomacului sau intestinului, erupții cutanate și reacții alergice. Mulți pacienți acuză diareea. Aceasta deoarece antibioticele luptă împotriva bacteriilor patogene care ne îmbolnăvesc, dar și a bacteriilor benefice din flora noastră intestinală. Probioticele luate în timpul sau după tratamentul cu antibiotice pot să ajute la restabilirea florei intestinale.

Dacă constatați reacții adverse ale antibioticelor, se recomandă să consultați întotdeauna un medic sau un farmacist. Antibioticele pot să interacționeze cu alte medicamente. Din acest motiv, trebuie întotdeauna să spuneți medicului ce alte medicamente luați, astfel încât să prescrie cel mai potrivit tratament.

Instrucțiunile din interiorul pachetului oferă informații despre riscuri și reacții adverse.