Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Utilizarea responsabilă a antibioticelor

În principal, administrarea antibioticelor poate să ducă la creșterea rezistenței bacteriilor la antibioticele folosite. Aceasta face ca antibioticele să devină inutile, deoarece bacteriile dezvoltă mecanisme de apărare care le permit să devină rezistente la efectele antibioticului. Întrucât sunt multe boli pentru care antibioticele oferă tratamentul salvator, este cu atât mai important ca toată lumea că contribuie la reducerea rezistenței. Următoarele 7 elemente ar trebui să ajute la reducerea riscului de infecției și la folosirea responsabilă a antibioticelor:

Nu insistați să luați antibiotice

Antibioticele nu au efect asupra virusurilor și nu sunt de obicei necesare în multe alte cazuri. Respectați întotdeauna recomandările medicului și luați antibiotice numai după o examinare atentă; și conform rețetei.

Finalizați tratamentul

Dacă medicul vă prescrie un antibiotic, vă va spune și cum să îl luați. Este esențial să respectați instrucțiunile medicului, deoarece durata tratamentului cu antibiotice variază în funcție de infecție și medicament. Tratamentul va avea succes numai atunci când în organism există o anumită concentrație de medicament. Dacă nu luați doza necesară sau dacă nu finalizați tratamentul, bacteriile mai rezistente pot să supraviețuiască și să devină rezistente la medicamente.

Nu dați antibioticele altei persoane

Nu dați antibioticele dumneavoastră altei persoane. Nu numai că este posibil ca antibioticele să nu trateze afecțiunea altei persoane, dar pot și să interacționeze cu medicamentele luate de aceasta.

Eliminați în mod corespunzător antibioticele

Dacă aveți antibiotice în plus, eliminați-le în mod adecvat. Majoritatea farmaciilor vor prelua medicamentele în plus și le vor elimina în mod corespunzător. De asemenea, unele autorități locale pot să dispună de puncte de colectare pentru substanțele dăunătoare. Antibioticele pot să fie eliminate și ca deșeuri. Atenție! Nu aruncați niciodată antibioticele în chiuvetă sau toaletă. Acestea sunt dăunătoare pentru mediu și încurajează rezistența.

Spălați-vă regulat pe mâini

Spălați-vă regulat pe mâini în timpul zilei. Este în special important să vă spălați pe mâini după ce mergeți la toaletă, deoarece multe bacterii patogene pot să existe în acel loc.

Vaccinați-vă la zi

Vaccinurile au nevoie de rapeluri periodice pentru a-și menține protecția. Durata și necesitatea unui rapel diferă de la vaccin la vaccin. Fișa de vaccinare vă va spune când trebuie să faceți următorul vaccin; consultați medicul de familie.

Respectați recomandările medicale

Dacă mai aveți întrebări sau neclarități, consultați medicul de familie sau farmacistul și respectați recomandările acestora legate de antibiotice. Spuneți medicului de familie dacă luați alte medicamente. Într-o oarecare măsură, antibioticele pot să interacționeze cu alte forme de medicație, ceea ce poate să ducă la reacții adverse grave sau să compromită eficacitatea medicației.