Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.
Rezistența la antibiotice: consecințe și contramăsuri
Dacă antibioticele devin ineficiente, bolile care în prezent pot să fie tratate eficient pot să devină din nou o amenințare gravă. De aceea este atât de important să folosim antibioticele responsabil.
De ce se va schimba viața noastră fundamental
Dacă antibioticele ar deveni ineficiente, toate bolile care pot să fie tratate în prezent eficient cu antibiotice ar deveni netratabile, ducând posibil la deces.
Aceasta a devenit una dintre cele mai mari provocări ale medicinei moderne, despre care se vorbește cel mai mult.
Printre bolile cauzate de bacterii se numără holera, tuberculoza, ciuma, difteria și diferite infecții intestinale și pulmonare.
Efectul acestora asupra vieții noastre ar putea fi catastrofic. Oamenii ar petrece mai mult timp în spital, costurile de tratament ar crește, la fel și teama de infecție în societatea noastră. Rezistența la bacterii este o problemă globală. UE consideră că rezistența la bacterii este una dintre cele mai mari amenințări și se teme de consecințe. Numai în UE, aproximativ 25.000 de persoane mor în fiecare an ca rezultat al patogenilor care nu mai pot să fie tratați eficient cu antibiotice. „Rezistența antimicrobiană este o amenințare globală în creștere și dacă nu facem acum ceva, până în 2050 ar putea să producă mai multe decese decât cancerul”, a spus comisarul UE pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis.
Până în 2050, rezistența la antibiotice ar putea să rezulte în până la 10 milioane de decese pe an.
Cu toții putem să acționăm împotriva dezvoltării rezistenței
Pentru a evita acest lucru, oamenii de știință caută noi antibiotice pentru care nu există încă rezistență bacteriană. Însă, nu este o sarcină ușoară! Ca un medicament să fie aprobat spre utilizare are nevoie de decenii. Multe noi descoperiri sunt ținute ca rezervă, atât timp cât medicamentele curente continuă să fie eficiente, deoarece rezistența la noile antibiotice se va dezvolta mai repede sau mai târziu dacă utilizarea globală a antibioticelor nu se schimbă.
Rezistența la antibiotice este o problemă care ne interesează pe toți și care poate să ne afecteze pe toți. Cu toții trebuie să contribuim pentru a preveni dezvoltarea rezistenței bacteriene. Studiile de la Robert Koch Institute au identificat două măsuri care sunt absolut esențiale pentru a reduce rezistența:
1. Evitați din start infecțiile
Vaccinurile pot să fie folosite ca măsură preventivă pentru a evita bolile infecțioase. Procedurile stricte de igienă din spitale și toate unitățile medicale sunt de asemenea esențiale astfel încât patogenii rezistenți să poată fi controlați sau, și mai bine, ca bacteriile să nu dezvolte rezistență. În viața noastră de zi cu zi, un lucru simplu, ca spălarea frecventă a mâinilor, poate să reducă semnificativ posibilitatea de infecție.
2. Luați antibiotice doar atunci când este necesar
Antibioticele continuă să fie prescrise sau cerute de către pacienți mult prea des. Este absolut esențial să oprim folosirea inutilă a antibioticelor. De exemplu, luarea antibioticelor pentru durerile în gât și răcelile cauzate mai mult ca sigur de virusuri (80% din cazuri) este inutilă. O altă problemă este prescrierea antibioticelor cu spectru larg care încurajează rezistența mai multor patogeni.
Putem să asigurăm eficacitatea viitoare a antibioticelor numai dacă gestionăm aceste probleme acum, ne comportăm mai responsabil și încurajăm societatea să gândească diferit.
Comparație între decesele cauzate de rezistența antimicrobiană și alte cauze comune ale deceselor (sursa: The Review on Antimicrobial Resistance, Jim O’Neill, decembrie 2014)